Voorwaarden

Mijn gerbils worden met veel zorg en liefde gefokt (of opgevangen) en opgevoed. Daarom wil ik heel graag dat mijn gerbils goed terecht komen en daarom stel ik enkele voorwaarden aan de verkoop.

 1. Mijn gerbils worden alleen als huisdier herplaatst.
 2. Gerbils worden alleen zodanig herplaatst dat ze per twee van hetzelfde geslacht komen te zitten. Dit zorgt voor een minimale kans op (bloederige) gevechten en voorkomt vereenzaming.
 3. De huisvesting moet op orde zijn. Dit betekent een volglas bak, eventueel met schuifruitjes vanaf 25 cm hoogte, die tenminste 100*50*50 cm (lengte*breedte*hoogte) is. Dit is echt het minimum, ideaal gezien wonen de gerbils in een veel grotere bak. Aanvullend mag de hoogte maximaal 10 cm meer zijn dan de breedte. Deze eis hanteer ik in navolging van het advies van de Duitse dierenbescherming.
  Hiermee bedoel ik: tenminste 100 cm lang zodat de gerbils de pootjes kunnen strekken, tenminste een oppervlak vergelijkbaar met 100*50 cm² (125*40  zou dus ook mogen) zodat de gerbils voldoende graafvolume hebben en ruimte voor speeltjes en benodigdheden, en tenminste 40 cm hoog (zodat er een voldoende dikke laag bodembedekking in kan). Een gebrek aan hoogte moet gecompenseerd worden door extra oppervlakte. 100*50*50/(jouw hoogte) geeft het minimale oppervlak dat je moet gebruiken. De bak mag niet meer dan 10 cm hoger zijn dan breed, omdat de ventilatie onder in de bak anders te beperkt is. Bovendien moet het deksel (nagenoeg) het hele oppervlak voorzien van een gaasoppervlak, dus geen geperforeerde plaat. Dit ventileert namelijk te weinig. Daarnaast mag de bak geen tralies bevatten of plastic onderdelen.
  Dus wel: (foto’s gaan om type, niet om afmetingen en zullen spoedig vervangen worden)
  voorbeeld_bak_geschikt voorbeeld_bak_schuifruiten_geschikt
  Dus niet:
  Bak_ongeschikt
  Zet de bak niet in de volle zon of op tochtige plekken. De kamer dient verwarmt en goed geventileerd te zijn. Gerbils geven de voorkeur aan een plek met een wand van de bak tegen de muur (een veilige kant om te schuilen) en een rustige omgeving. Andere huisdieren mogen niet bij de gerbils kunnen komen en niet los rondlopen/vliegen in dezelfde ruimte terwijl u de bak open heeft staan. Indien u een kat heeft, zorg dan dat de deksel en eventuele schuifruitjes vergrendeld of verzwaard worden.
 4. De inrichting
  Let op! Indien gerbils net gekoppeld zijn, kunt u afwijkend advies krijgen voor de eerste paar dagen, maar dient u langzaam wel naar deze richting op te bouwen.

  1. Er mag geen plastic in de bak aanwezig zijn, met uitzondering van het drinkflesje. Deze wordt het liefst beschermd door een drinkfleshouder om knagen tegen te gaan. Ook plastic loopwielen zijn een no-go!
  2. Er dient een laag bodembedekking van tenminste 20 cm aanwezig te zijn. Zand is te koud als bodembedekking, gebruik liever hennepvezel, houtvezel of katoenvezel gemengd met hooi en eventueel stro.
  3. Er dient een zandbad gevuld met chinchilla of gerbilzand aanwezig te zijn. De afmeting moet zo zijn dat een gerbil er makkelijk in kan rollen. (Vanaf ongeveer 15 cm diameter) Bijvoorbeeld een ovenschaal kan erg geschikt zijn hiervoor, al zullen gerbils er vaak het zand uitgraven. Een snoeppot vind ik zelf de ideale oplossing, als deze op z’n kant staat, kunnen gerbils het zand er niet zomaar uit graven.
  4. Er dient tenminste een huisje aanwezig te zijn. Huisjes en speeltjes mogen van hout, keramiek of glas zijn. Let op dat er geen scherpe randen aan zitten en controleer regelmatig op vrij geknaagde spijkertjes. Zware objecten moeten op de bodem van de bak of op een plateau staan. Let ook op kleine openingen waar gerbils in klem kunnen komen te zitten en maak deze zo nodig groter. Let hierbij liever op de grootte van het huisje en de grootte van de doorgangen (elk klein gat kan groter geknaagd worden en een te kleine doorgang vormen) dan op leuke details, zoals hekjes langs een ‘balkonnetje’. Deze verdwijnen meestal binnen no-time volledig onder de bodembedekking. Indien het huisje niet van hout is, dient er tenminste een houten speeltje aanwezig te zijn zodat de gerbils te allen tijden kunnen knagen om hun tandjes te slijpen.
  5. Er dient voldoende nestmateriaal aanwezig te zijn. Veel soorten bodembedekking zijn prima geschikt als nestmateriaal. Als aanvullend nestmateriaal geef je eventueel een flinke pluk hooi, wat stro of inktvrij, ongeparfumeerd toiletpapier. Gebruik geen hamsterwatten! Hierin kunnen pootjes verstrikt raken.
  6. Bij voorkeur is er een loopwiel aanwezig. De minimale doorsnede van het wiel is 20 cm (liefst 25 cm of groter), groter is beter. Houten loopwielen zijn geschikt, maar worden vaak snel kapot geknaagd. Metalen loopwielen zijn geschikt als ze een fijn rooster hebben (geen spijlen) om over te lopen en gaan in de regel lang mee.